Du er her: Hovedsiden  >  Velkommen til nettstedet Staskassa!
 

Velkommen til nettstedet Staskassa!


Her kan du blant annet lytte til og lese eksempeltekster og lærestoff om sjangrene dikt, fortelling, instruksjon og fagartikkel. Oppgavene til de forskjellige sjangrene er bonusmateriale, og finnes bare på nettstedet.

På nettstedet kan du også skrive og lagre dine egne tekster i de fire nevnte sjangrene og sende dem direkte til læreren din. Under menypunktet Tekstsenter kan du lese elevtekstene som læreren har valgt å gjøre tilgjengelig for alle. Disse tekstene blir også synlige i en av boksene på denne siden.
 

Dikt

 

Godt

Her har eg det godt.
Her er det fullt av folk.
Her er det fullt av folk
som lar meg vera i fred.

Per Olav Kaldestad

> Les mer av diktet

Fagartikkel

Nynn litt på den!

Å få ein song på hjernen kan vere utruleg irriterande. På tysk blir dette kalla Ohrwurm – øyreorm. Songar kryp altså inn øyret og derfrå til hjernen og nektar å forsvinne. Forsking viser:

- Øyreormar kan samanliknast med kløe – ein tankekløe. Du kan «klø» hjernen ved stadig å nynne songen, med eller utan lyd.
- Kvinner blir plaga oftare enn menn av songar på hjernen.
- Øyreormplager varer ofte lengre for musikarar og musikkelskarar enn for andre.
- Songar du høyrer veldig mykje som barn, kan bli utruleg plagsame etter kvart som du blir eldre.
- Songar med tekst festar seg lettare på hjernen enn songar utan tekst.
- Enkle melodiar festar seg lettare enn innvikla melodiar.
- Reklamesongar og kjenningsmelodiar har ei heilt spesiell evne til å gå folk på nervane.

> Les mer av fagartikkelen

Fortelling

Liten som en rosin

– Hun hører ikke etter engang, sier storebroren min når jeg leser for oldemoren vår. – Det er bare du som tror du leser så innmari pent.
Han sitter og glor ut av vinduet og later som om han ikke hører etter, han heller.
– Det gjør hun det, så! sier jeg.
– Spør henne, da vel, sier storebror.
– Husker du hva jeg leste? spør jeg oldemor. – Husker du at den jenta hadde funnet nøkkelen til den hemmelige hagen?
– Å ja, sier oldemor.
– Du kan ikke spørre sånn, sier storebror, og nå reiser han seg like godt fra plassen sin og kommer bort til senga. – Hva het jenta? spør han. – Og hvem var det hun lekte med i hagen?
Oldemor er så liten. Så liten som en rosin. Og når storebror snakker sånn til henne, blir hun enda mindre. Men øynene blir større. Og hun skjelver litt når hun rister på hodet (...)
 

av Lise Männikö

> Les mer av fortellinga

Instruksjon

Blåbærpaien

I dag var eg i skogen og plukka blåbær. Då eg kom heim, fann eg ut at eg skulle overraske mamma med å bake ein herleg blåbærpai.

Eg fann fram ei skål til å blande deigen i og ei paiform. Paiforma smurde eg med margarin, og eg brukte også hundre gram margarin i deigen. Det er litt av eit griseri med den deigen, forresten. Eg måtte bruke hendene for å få blanda saman margarinen med eit par matskeier sukker og to og ein halv desiliter kveitemjøl.

Endå meir kliss blei det då eg skulle blande egget i deigen, men omsider hadde eg fått til ei hard og flott deigkule som eg pressa ut i paiforma. Det var litt vanskeleg å få deigen til å dekkje heile forma og presse han litt oppover kantane, men eg klarte det no på eit vis (...)
 

av forfattarane av Staskassa

> Les mer av instruksjonen