Du er her: Hovedsiden  >  Velkommen til nettstedet Staskassa!
 

Velkommen til nettstedet Staskassa!


Her kan du blant annet lytte til og lese eksempeltekster og lærestoff om sjangrene dikt, fortelling, instruksjon og fagartikkel. Oppgavene til de forskjellige sjangrene er bonusmateriale, og finnes bare på nettstedet.

På nettstedet kan du også skrive og lagre dine egne tekster i de fire nevnte sjangrene og sende dem direkte til læreren din. Under menypunktet Tekstsenter kan du lese elevtekstene som læreren har valgt å gjøre tilgjengelig for alle. Disse tekstene blir også synlige i en av boksene på denne siden.
 

Dikt

Runde, rare Rulle Rusk

Runde, rare Rulle Rusk
Raspet rips på Ipsens busk.

Ipsen kom og skulle plukke
Rips til rørte rips på krukke.

Ned i krukken raspet Ipsen
Rulle som en rips blant ripsen.

Rund og rød som ripsen selv,
ble han syltet samme kveld.

av André Bjerke

 

> Les mer av diktet

Fagartikkel

Litt om solsystemet.

Planeter.
Planeter er store himmellegemer som går i baner rundt solen. Det finnes to typer planeter […]. Steinplaneter består for det meste av stein og har en bakke som vi kan lande på. Jorden er derfor en steinplanet, selv om det er en del vann her. Steinplanetene består av ulike typer stein tvers igjennom, men inne i midten av dem er det så varmt at steinen der kan være flytende. Gassplaneter består stort sett av gasser og har ingen bakke som vi kan lande på. Om vi forsøkte å lande på en gassplanet, ville vi først komme inn i atmosfæren. Luften ville bli tettere og tettere. Etter hvert ville luften bli så tett at det nesten ville være som å bevege seg i vann. Samtidig stiger også temperaturen, og romskipet ville smelte uten at vi hadde funnet noen overflate å lande på (...)

Knut Jørgen Røed Ødegaard

> Les mer av fagartikkelen

Fortelling

Liten som en rosin

– Hun hører ikke etter engang, sier storebroren min når jeg leser for oldemoren vår. – Det er bare du som tror du leser så innmari pent.
Han sitter og glor ut av vinduet og later som om han ikke hører etter, han heller.
– Det gjør hun det, så! sier jeg.
– Spør henne, da vel, sier storebror.
– Husker du hva jeg leste? spør jeg oldemor. – Husker du at den jenta hadde funnet nøkkelen til den hemmelige hagen?
– Å ja, sier oldemor.
– Du kan ikke spørre sånn, sier storebror, og nå reiser han seg like godt fra plassen sin og kommer bort til senga. – Hva het jenta? spør han. – Og hvem var det hun lekte med i hagen?
Oldemor er så liten. Så liten som en rosin. Og når storebror snakker sånn til henne, blir hun enda mindre. Men øynene blir større. Og hun skjelver litt når hun rister på hodet (...)
 

av Lise Männikö

> Les mer av fortellinga

Instruksjon

Blåbærpaien

I dag var jeg i skogen og plukket blåbær. Da jeg kom hjem, fant jeg ut at jeg skulle overraske mamma med å bake en deilig blåbærpai.

Jeg fant fram ei skål til å blande deigen i og en paiform. Paiformen smurte jeg med margarin, og jeg brukte også hundre gram margarin i deigen. Det er litt av et griseri med den deigen, forresten. Jeg måtte bruke hendene for å få blandet sammen margarinen med et par spiseskjeer sukker og to og en halv desiliter hvetemel.

Enda mer kliss ble det da jeg skulle blande egget i deigen, men omsider hadde jeg fått til en hard og flott deigkule som jeg presset ut i paiformen. Det var litt vanskelig å få den til å dekke hele formen og presse den litt oppover kantene, men jeg klarte det nå på et vis (...)
 

av forfatterne av Staskassa

> Les mer av instruksjonen