Du er her: Hovedsiden  >  Velkommen til nettstedet Staskassa!
 

Velkommen til nettstedet Staskassa!


Her kan du blant annet lytte til og lese eksempeltekster og lærestoff om sjangrene dikt, fortelling, instruksjon og fagartikkel. Oppgavene til de forskjellige sjangrene er bonusmateriale, og finnes bare på nettstedet.

På nettstedet kan du også skrive og lagre dine egne tekster i de fire nevnte sjangrene og sende dem direkte til læreren din. Under menypunktet Tekstsenter kan du lese elevtekstene som læreren har valgt å gjøre tilgjengelig for alle. Disse tekstene blir også synlige i en av boksene på denne siden.
 

Dikt

Tomaten og Løken.

Tomaten henger i solen
og tenker fornøyd som så:
Stappfull av vitaminer
gleder store og små.

Men løken ligger i kjelleren
og grubler stumt på sin gåte:
Hva kan det være med meg
som bare får folk til å gråte?

Inger Hagerup

> Les mer av diktet

Fagartikkel

Litt om solsystemet.

Planetar.
Planetar er store himmellekamar som går i baner rundt sola. Det finst to typar planetar […]. Steinplanetar består for det meste av stein og har ein bakke som vi kan lande på. Jorda er derfor ein steinplanet, sjølv om det er ein del vatn her. Steinplanetane består av ulike typar stein tvers igjennom, men inne i midten av dei er det så varmt at steinen der kan vere flytande. Gassplanetar består stort sett av gassar og har ingen bakke som vi kan lande på. Om vi prøvde å lande på ein gassplanet, ville vi først kome inn i atmosfæren. Lufta ville bli tettare og tettare. Etter kvart ville lufta bli så tett at det nesten ville vere som å bevege seg i vatn. Samtidig stig også temperaturen, og romskipet ville smelte utan at vi hadde funne noka overflate å lande på (...)

Knut Jørgen Røed Ødegaard

> Les mer av fagartikkelen

Fortelling

Liten som en rosin

– Hun hører ikke etter engang, sier storebroren min når jeg leser for oldemoren vår. – Det er bare du som tror du leser så innmari pent.
Han sitter og glor ut av vinduet og later som om han ikke hører etter, han heller.
– Det gjør hun det, så! sier jeg.
– Spør henne, da vel, sier storebror.
– Husker du hva jeg leste? spør jeg oldemor. – Husker du at den jenta hadde funnet nøkkelen til den hemmelige hagen?
– Å ja, sier oldemor.
– Du kan ikke spørre sånn, sier storebror, og nå reiser han seg like godt fra plassen sin og kommer bort til senga. – Hva het jenta? spør han. – Og hvem var det hun lekte med i hagen?
Oldemor er så liten. Så liten som en rosin. Og når storebror snakker sånn til henne, blir hun enda mindre. Men øynene blir større. Og hun skjelver litt når hun rister på hodet (...)
 

av Lise Männikö

> Les mer av fortellinga

Instruksjon

Blåbærpaien

I dag var jeg i skogen og plukket blåbær. Da jeg kom hjem, fant jeg ut at jeg skulle overraske mamma med å bake en deilig blåbærpai.

Jeg fant fram ei skål til å blande deigen i og en paiform. Paiformen smurte jeg med margarin, og jeg brukte også hundre gram margarin i deigen. Det er litt av et griseri med den deigen, forresten. Jeg måtte bruke hendene for å få blandet sammen margarinen med et par spiseskjeer sukker og to og en halv desiliter hvetemel.

Enda mer kliss ble det da jeg skulle blande egget i deigen, men omsider hadde jeg fått til en hard og flott deigkule som jeg presset ut i paiformen. Det var litt vanskelig å få den til å dekke hele formen og presse den litt oppover kantene, men jeg klarte det nå på et vis (...)
 

av forfatterne av Staskassa

> Les mer av instruksjonen